VESTLIG SAMISDAT -
Lys over ALT, det er det,
vi vil !Samisdat-breve var de sovjettiske samfundskritikeres vej til at omgå magthavernes blokade af adgangen til massemedia. Trods de meget begrænsede oplag bidrog de til at udhule systemet til det revnede.

I vor, som det hedder "fri verden", troede vi, at medierne bragte alle oplysninger, som er nødvendige i et demokrati. Det er ikke tilfældet. Udvalgte oplysninger og synspunkter sigtes fra ikke blot i presse og TV, men - måske som konsekvens af dette - også forlagsverden og boghandel.

Svaret må være det samme som i Sovjetunionen, og herhjemme under besættelsen: fri publikationer, der bryder blokaden.

Med denne hjemmeside viderefører vi det informationsarbejde, som startedes med Vestlig Samisdat nr. 1, 15 november 1995.

Marianne Herlufsdatter & Lars Thirslund

 

 

Farlig musik!

TV2 tekst TV oplyser 7/5 2010, at en nordsjællandsk familiefar risikerer at blive udleveret til Tyskland, fordi han har distribueret cd'er, med sange, der benægter holocaust. Jamen, det kan da ikke være så galt! Det gør jo de bedste bøger, og det kan læses i leksika og endda høres af katolske bisper.

Men så hævdes musikken at udbrede racistiske udfald mod jøder. Det må da snarere være antiracisme: Jødernes hellige skrifter hævder jo, at jøderne er den eneste værdifulde race. Ikke-jøder er for dyr at regne.

Det kan ikke være racisme at pege på dette. Snarere er dette en kulturdiskussion. Må den ikke udtrykkes i musik? Jo, men hvis det nu er dårlig kunst? Så bliver der ingen steder ret meget tilbage.

Afgørende er, at sandheden i historieforskning og kunst skal afgøres af fornuften ikke af politiske eller religiøse præsteskaber.

Det er derfor ytringsfriheden og ytringsret er fundamentalt vigtige, modsat alle de andre fundamentalismer.

SAMISDAT 8 - Indhold

SAMISDAT HOVEDMENU