Oversat til dansk fra "Hungarian President Refuses to Sign Legislation Outlawing Criticism of Jews". original artikel her
Kristelige Nyheder I dag

Torsdag den 25 december 2003

Ungarns Præsident Nægter At Underskrive Lov Der Forbyder Kritik Af Jøder

af Jeff Hook

FOR NYLIG, lykkedes det for jøder bosat i Ungarn at gennemtrumfe en lov som trådte i kraft tidligere denne måned, der bevirker at enhver person der offentlig udtrykker had mod jøder risikerer tre års fængsel..

Og enhver der offentligt fornærmer en jøde kunne blive kendt skyldig i en straffelovsovertrædelse, og blive dømt til fængsel i op til to år.

Jøderne var meget skuffede at loven kun blev vedtaget med et meget lille flertal på fire stemmer; kun 184 parlamentarikerne sagde ja, mens 180 sagde nej. I en overraskende udvikling sagde den ungarske præsident Ferenc Madl at han nægtede at underskrive ”hate speech” lovgivning, fordi loven kunne indskrænke ytringsfriheden mere end grundloven tillader”.

Lovgivningen opstod efter en række såkaldte anti-semitiske hændelser:

  • Sidste måned omstødte en højere retsinstans en dom der havde tildelt Lorant Hegedus, en tidligere vicepræsident af det Nationalistiske Ungarske Rets Parti (MIÉP) en 18 måneder lang fængselsstraf.
    I en artikel der blev offentliggjort sidste år havde han ansporet det ungarske samfund ”at tage afstand fra jøderne, inden de tager afstand fra dig.”
  • Tidligere dette år spurgte en prominent advokat der repræsenterede hvide racialister* i retssag dommeren om hun var jøde.
  • I Budapest hørte et fodboldhold ejet af en jødisk forretningsmand rivaliserende fodboldfans heppe, ”toget er på vej til Auschwitz.” Fodboldfansene råbte også andre anti-jødiske slagord, og lancerede verbale angreb mod journalister og tv-hold, som de beskyldte for at være jøder.

Ernö Lazarovits direktør med ansvar for udenlandske relationer af Føderationen af Jødiske Samfund i Ungarn sagde han var ”rystet over præsidentens beslutning”. ”Jeg er meget skuffet! Det kan jeg ærligt sige”. Jeg håber at de mennesker der praktiserer og promoverer antisemitisme ikke kun får at vide: ”gør det ikke i fremtiden”, ”men at de vil blive sat i fængsel”, tilføjede Larozovits.

Larozovits påstår at ”hate speech” kun tager friheden væk. Han håber at personer der er ansvarlige for ”hate crimes” vil blive straffet som i andre lande som Tyskland. Men mange politikere såvel fra de regerende partier som fra oppositionen har tilkendegivet deres støtte til præsidentens beslutning.

De siger at de er bekymrede for at denne lovgivning vil underminere ytringsfriheden i et land, der under de mange år hvor det var underlagt jødisk kommunisme slet ikke havde nogen som helst form for ytringsfrihed.

I 1999 forsøgte jøderne at gennemtrumfe en lov der ville have gjort det strafbart at at antyde at færre end seks millioner jøder var blevet gasset i ”Nazistiske udryddelseslejre”.

Ungarns justitsminister Ibolya David, afviste lovforslaget med den begrundelse at ”en sådan lov ville være grundlovsstridigt”. Føderationen af Jødiske Samfund i Ungarn fremlagde lovforslaget efter at talrige bøger der betegnede Holocaust som værende vildt overdrevet.

Jødiske ledere siger at antallet af butikker der sælger ”anti-semitisk” litteratur og videobånd er blevet væsentlig større efter de først fremsatte lovforslaget. De fremfører som eksempel Aaron Monus, der lever i den sydlige del af Ungarn, der aldrig er blevet konfronteret med spørgsmål angående sin bog ”Den Verdensomspændende Jødiske Sammensværgelse”.

På trods af denne modgang har det jødiske samfund lovet at fortsætte kravene om lovgivning imod al politisk opposition, som dem der allerede eksisterer i Tyskland, Frankrig og Østrig.

Fodnote: Racialist er et forholdsvis nyt begreb der er opstået i USA. Det angiver, at en person er bevidst om sin race (biologiske afstamning), uden nødvendigvis at mene at andre racer er underlegne. Dette til forskel fra begrebet ”racist” der har eller har fået betydningen ”en, der mener, at én bestemt race er overlegen”.

 

Auberon Waugh once asked: What sort of truth requires these sanctions?
Website dossier on the origins of anti-Semitism

Oversat fra engelsk til dansk 30-12-03. Den oprindelige artikel findes her
Danish translation of original article by Jeff Hook:
Hungarian President Refuses to Sign Legislation Outlawing Criticism of Jews

© Focal Point 2003